Við sorgblídni at missa fyrst Eysturbúgvan og Vesturbúgvan og nú Jaspis og Ametyst

Jaspis og Ametyst avmyndaðir Tollaksmessumorgun. Næsta ár halda bátarnir jól í Klaksvík. Stevnið á Ennibergi kemur undan vinstrumegin og brúgvin á Breiðanesi úr Hvalba undan høgrumegin. (Mynd Vagnur)

Síðani barnaárini havi eg havt áhuga í fiskivinnuni, og mest sum hvønn dag leitar tú oman á Vestaru bryggju at hyggja, um okkurt áhugavert er at síggja. Myndin broytist altíð. Tollaksmessumorgun kom eg til hugs um fýra trolarar, sum ikki longur koma at landa til landingarmiðstøðina Barðið. Stórur missur fyri arbeiðsplássið. Talan er fyrst um Eysturbúgvan, sum sakk og Vesturbúgvan, sum ikki er í vinnu. Eysturbúgvin bygdur í 1990 og Vesturbúgvin í 1991 á Tórshavnar Skipasmiðju.

Landingarmiðstøðin Barðið missir ráðvøru, tá Jaspis og Ametyst fara til Klaksvíkar. (Mynd Vagnur)

Við sorgblídni hesa løtuna at síggja við bryggju Jaspis og Ametyst, sum síðani 2007 hava landað í Havn. Nú eru teir seldir til Klaksvíkar. Bátarnir báðir vóru í 1986 bygdir í Vági hjá J. Dahl Gørðum. Sniðið var fingið úr Fraklandi.

Jaspis og Ametyst vóru bygdir sum partrolarar við Bergen diesel motori og stórari skúvu. Hitti ein av manningini, sum segði mær, at bátarnir eru sjógóðir og hava góða tóvmegi. Men bátarnir eru ikki tíðarhóskandi hjá manningini, tí har er trongligt umborð. Bátarnir hava fiskað væl mest upsa. Lasta eini hundrað tons hvør um fimmhundrað kassar.

Eysturbúgvin og Vesturbúgvin landaðu í nógv, nógv ár í Havn. Við sorgblídni ikki longur at síggja hesar vøkru bátar. (Mynd Vagnur)

Jaspis og Ametyst hava havt fleiri eigarar síðani 1986. Frá 1986 til 1990 P/F Stuðul, Saltangará, 1990 til 1994 P/F Láganes, Saltangará, 1994 til 2003 P/F Kongshavnar trolarafelag, Saltangará, 2003 til 2006 P/F Snaraløkur”, Saltangará, 2006 – 2012 P/F Faroe Fish 1 Saltangará/Tórshavn og frá 2012 til 2023 P/F Ametyst Argir/Tórshavn,

Alt hevur sína tíð her á fold. Tað var tann tíð, tá 250 fólk arbeiddu á Bacalao, har virkið tók millum 10.000-14.000 tonsum av fiski undan Føroyum. Útróðrarbátar smáir og stórir, trolbátar og trolarar hvørt um annað landaðu til Bacalao. Ja, so alt virksemið á Tunnivirkinum og Tórshavnar skipasmiðju. Nógv góð minni longu frá barnarárunum. (Vagnur)

Viðmerkingar

viðmerkingar

Leave a reply