Føroyavinurin Gianfranco Contri vitjar aftur í Føroyum

"Franco" er komin til Føroya við ferðaliði at fylgja sólarmyrkingini. (Mynd Vagnur)
Franco er komin til Føroya við ferðaliði at fylgja sólarmyrkingini. (Mynd Vagnur)

Hóskvøldið stendur Franco, sum vit rópa hann í durinum hjá okkum. Ein serliga vinsalur og fittur italiumaður, sum búði fleiri ár í Føroyum, og sum hevur skrivað føroyska/italska orðabók. Hann kom fyrstu ferð til Føroya sum ferðamaður í 1982 og hevur í fleiri umførum verið aftur í Føroyum sum ferðaleiðari millum annað tvær ferðir, tá Føroyar og Italia spældu landsdystir í fótbólti. Nú er hann ferðaleiðari hjá tjúgu fólkum ymsa staðni frá í Italia, sum vildu síggja sólarmyrkingina. Franco er prátingarsamur 63 ára gamal maður. Skrivað í 2015.

– Eg kom sum sagt fyrstu ferð sum ungur av forvitni til Føroya í 1982 sum ferðamaður, har eg í tvey ár arbeiddi á Restorffs bryggjaríi og Skála skipasmiðju. Eg las søgu og skuldi seta meg inn í norðurlendska søgu. Frá 1985 til 1987 var eg í Danmark, tí har var so nógv tilfar um føroysk viðurskifti. Tá var eg eisini eitt skifti í Svøríki og Lapplandi.

"Franco" býr í lítlu fjallabygdini í
“Franco” býr í lítlu fjallabygdini Riolunato skamt frá Modena í Poslættanum.

– Eg komi frá lítlu bygdini Riolunato nær býnum Modena í Poslættanum í norður Italia, har størsti býurin er Bologna, og eg var knýttur at lærustovni í býnum. Eri uppvaksin í lítlari fjallabygd við 700 fólkum, sum liggur á umleið 800 metrum frá sjóvarmálanum.

– Eftir tíðina í Danmark kom aftur til Føroya í fleiri umførum sum ferðamaður, men í 1999 til 2004 búði eg fast í Føroyum, har eg skrivaði føroyska/itatalska orðabók. Eg havi nógv góð vinfólk í Føroyum, og fyrsti veruligi vinurin í Føroyum var Djóni Dalsgarð, sum eg hitti longu á fyrstu ferðini í 1982. Í sambandi við orðabókina, kom eg at kenna Eyðun R. Jensen, sum las italskt, og sum hjálpti mær við orðabókini. Og nú standi eg aftur í gongini hjá Eyðuni og tykkum.

"Franco" og Mortan sonur Eyðun inni hjá okkum. Eyðun og báðar døturnar vóru í 2009 og vitjaða "Franco" í Italia. (Mynd Vagnur)
Franc” og Mortan sonur Eyðun inni hjá okkum. Eyðun og báðar døturnar vóru í 2009 og vitjaði “Franco” í Italia. (Mynd Vagnur)

– Í 2004 flytti eg aftur til Italia, tí tá var orðabókini liðug, og eg vildi sleppa aftur til familju og vinir. Men eg havi fleiri ferðir verið aftur í Føroyum millum annað tveir ferðir við ferðalagið, sum kom til Føroya at síggja landsdyst í fótbólti millum Føroyar og Italia. Hetta var í 2007 og 2011. Eisini var eg í Føroyum við ferðaliði, sum vildi vísa føroyingum italska mentan, har vit millum annað vístu fram ymsar dansir.

– Nú eri eg so aftur í Føroyum, og tað er mentanarhúsið í bygdini, eg komi frá, sum tók stig at fáa italsk fólk at koma til Føroyar at fylgja sólarmyrkingini. Tjúgu fólk úr fleiri plássum í Italia eru við í ferðalagnum. Tú spyrt, hvat eg fái tíðina at ganga við í Italia. Eg undirvísi í søgu, enskum, landalæru og italskum á hægri læristovni, sigur 63 ára gamali Gianfranco Contri at enda. (Vagnur)

 

Viðmerkingar

viðmerkingar

Leave a reply