Úr myndasavninum – Aftur gomul neistamynd undan kavi

Neistakvinnur 1934: Fremst t.v:Gunnvør Dal Christiansen og Malan Patursson. Miðjan f.v: Sólrun Winther, Rigmor Christiansen og Sára Hansen. Aftast f.v: Hanna Skaale, Ninna Thomsen og Petra Rein

Eg veit, at fleiri gamlar neistamyndir eru í ymsum myndabókum, myndir, sum vit onnur ikki hava sæð. Ein dagin sat eg og hugdi í myndabók, sum mammubeiggi mín Debes Chistiansen og kona Rigmor áttu. Aftast í myndabókini kom eg fram á myndina omanfyri av neistakvinnum.Talan var um ein upprunamynd, tí Rigmor spældi við neistaliðnum og er á myndini. Havi sæð myndina áður, men ikki upprunamyndina. Havi altíð vitað, at myndin er frá 1934, men tað løgna er, at aftanfyri á myndini er skrivað 1935/1936. Talan er um fyrstu mynd av einum neistaliði.  

Á fyrstu myndini í søgu Neistans síggja vit átta neistakvinnur á fótbóltsvøllinum í Gundadali. Neistin varð stovnað 21. mars 1931. Sum áður sagt, varð fyrstu árini kálkaður hondbóltsvøllur á fótbóltsvøllinum í Gundadali, til hondbóltsvøllur við síðuna av fótbóltsvøllinum varð gjørdur í 1936. Allar kvinnurnar eru farnar eisini Gunnvør Dal Christiansen, sum fór ung úr Føroyum, og sum doyði fyri fáum árum síðani. Nevnast kann, at nýggjur hondbóltsvøllur varð gjørdir í 1946, har svimjihøllin stendur.

Á myndini frá 1943 síggja vit fyrsta hondbóltsvøllin í Føroyum við síðuna av fótbóltsvøllinum.

Í minnisritinum Neistin 50 ár verður nógv skrivað um Sáru Hansen, sum frá ungum árum var úrmælingur á hondbóltsvøllinum, samstundis sum hon var felagslimur burturav. Hon var forkvinna í Neistanum í tíggju ár. Undir seinna heimsbardaga var hon í Danmark, har hon í 1940 var við at stovna ÍF Føroyar og spældi við danska felagnum KI.  Heimkomin eftir krígslok herjaði hon á aftur, har hon slepti í Neistanum. Vit nevna eisini Petru Rein, sum var við at stovna Neistan og Havnar Róðrarfelag.

Mitt í myndini situr Rigmor Christiansen, sum var kona mammubeiggja mín Debes Christiansen. Rigmor var yngra systir Edel Djurhuus, sum var við at stova Neistan og var í fyrstu nevndini. Systrarnar komu av Tvøroyri. Edel Djurhuus er omma Edel Mariu Jacobsen, sum er í nevnd Neistans. So tað gongur í arv.

Eins og nú á døgum fóru ungu neistakvinnurnar í allar ættir, tá ið tær náddu tjúguára aldur. Ninna, dóttir Niels í Heiðinum, giftist til Tvøroyrar. Malan gjørdist bóndakona í Kirkjubø, Gunnvør, Sólrun og Petra búsettust í Danmark. Og Honnu Skaale minnist eg væl. Hon var konan Conrad Skaale, sum hevði bakarí í J.C. Svabosgøtu nær Ellisheiminum. Talan er um neistafólk, sum slóðaðu fyri. Í longu søgu Neistans hava ávís neistafólk altíð slóðað fyri. (Vagnur)

Viðmerkingar

viðmerkingar

One Response to Úr myndasavninum – Aftur gomul neistamynd undan kavi

  1. Altíð hugnaligt at lesa um søgu Neistans!
    Neistin vil altíð verða felagið, ið stendur mær nærmast.
    Fekk sjálvur 6 góð ungdómsár í felagnum.

Leave a reply