Úr myndasavninum – Neistakvinnur á uttanlandsferð í 1949

Neistakvinnur í smørtum leikbúna á Danmarkarferð í 1949. St.f.v: Ragna Skaalum, Elsa Horn, Hjørdis Joensen, Gunhild Hjalt, Duddan Hansen og Hilda Lamba. Húkandi f.v: Sára Hansen, forkvinna Neistans, Kathrina Mikkelsen, Judith Gudmundsen, Bergljót Hansen og Elinborg Trónd. (Myndaeigari: Elsa Horn)

KI úr Keypmannahavn var fyrsta útlendska kvinnulið, sum vitjaði í Føroyum. Tað var Sára Hansen eldhugaða forkvinnan í Neistanum, sum fekk vitjanina í lag í 1948. KI spældi í bestu deildini í Danmark, og millum donsku kvinnurnar var landsliðsspælari. Neistakvinnur fingu við hesi vitjan veruligan íbástur at menna kvinnuhondbóltin í felagnum, og longu árið eftir fóru neistakvinnur fyrstu uttanlandsferð. Leiðin gekk til Keypmannahavnar at vitja KI. “Kvindernes Itrætsforening”.

Tað er torført hjá ungum fólki í dag at ímynda sær, hvussu stór hondbóltshending tað var í 1948, at eitt útlendskt kvinnulið á fyrsta sinni vitjaði Neistan. Tá var eingin flogferðsla, og ferðamannaskip sigldi aðruhvørja viku úr Føroyum til Danmarkar. Eldhugaða forkvinnan í Neistanum, Sára Hansen, hevði samband við hondbóltsfelagið KI í Keypmannahavn, og tað eydnaðist henni at fáa danska liðið til Føroya.

Stór mannfjøld hevði leitað sær í Gundadal at hyggja at fyrsta dystinum millum neistakvinnur og KI. Føroyska og danska merkið veittraðu við grúsvøllin, og Havnar Hornorkestur spældi føroyska og danska tjóðsangin.

Neistakvinnur og áskoðararnir sóu skjótt, at føroyskur kvinnuhondbóltur hevði nógv at læra. KI vann dystin 10-0. Serliga skaraði danska Birthe Lemberg Møller framúr; Hon hevði spælt á danska landsliðnum. Danska vitjanin gav neistakvinnum íblástur at menna kvinnuhondbóltin í felagnum, og longu árið eftir gekk leiðin til Danmarkar at vitja KI.

Serliga funnu neistakvinnur út av, at teir stóðu alt ov stillar á vøllinum. Tær máttu leggja alla orku í at læra seg at lofta, lumpa, at síggja og fata umstøður og líknandi, eisini tá ið tær vóru í ferð.

Elsa Horn, sum eigur myndina omanfyri, sigur, at neistakvinnur máttu hava styrk, tá ið tær fóru til Danmarkar í 1949. Fýra VB-kvinnur vóru við á ferðini. Dystirnir ímóti KI vórðu spældir í Ítróttaparkini í Keypmannahavn. Serliga minnið frá ferðini var, at Tjaldrið fekk maskintrupulleikar á heimferðini, og hetta førdi til, at neistakvinnur koma fýra dagar seinni enn ætlað til Føroya.

Elsa Horn var sjúkrasystranæmingur, og hon var útskeldað, tá ið hon kom aftur til arbeiðis. Fyristøðukvinnan var tó meira lagalig, tí hon visti, at Elsa hevði ikki ávirkan á, at hon kom fýra dagar ov seint til Føroya.

Neistakvinnur spældu í hvítum løriftskóm, sum høvdu ógvuliga tunnan botn. Skógvarnir vóru hvíttaðir eftir hvørja venjing, ja, botnurin var so tunnur, at tú merkti steinarnar á vøllinum ígjøgnum botnin. Til tess at minkað um steinarnar á vøllinum, vóru steinar mangan partur av upphitingini. Tú bukkaði teg niður, tók ein stein í hondina, tóku trý fet, hoppaði og kastaði steinin oman av vøllinum. So hetta má vera kreativ hopskotsvenjing, sigur Elsa Horn við heimasíðuna. (Vagnur)

 

 

Viðmerkingar

viðmerkingar

Leave a reply