Úr myndasavninum – húsini hjá einahandlinum standa framvegis í Vágsbotni

Myndin er frá 1930-árunum, og soleiðis minnist eg Vágsbotn sum smádrongur, og har er lítið broytt. (Mynd Asbjørn Long

Myndirnirnar í hesi greinini eiga  Fornminnissavnið og Asbjørn Long sonur Richard Long. Eldra myndin er frá 1890 og yngra myndin frá 1930-árunum. Einahandilin, sum varð tikið av í 1856, átti stóru húsini í Vágsbotni. Danin Martin Christian Restorff kom til Føroya í 1848 at arbeiða sum bakari, og tá ið einahandilin varð avtikin í 1856, byrjaði M. C. Restorff stórt handilsvirksemi í Vágsbotni. Áhugaverda er, at húsini hjá einahandlinum standa enn í Vágsbotni í Havn. Børnini hjá Andreasi Restorff Jacobsen “Andreasi í Vágsbotni” reka framvegis klædnahandil, og í húsinum høgrumegin handilin heldur Miðlahúsið til. Skrivað í 2015.

Hyggja vit niðan í Tórsgøtu á myndini omanfyri, síggja vit Meiaríið, har Tjóðpallurin nú heldur til. Millum Miðlahúsið og Tjóðpallin sæst Vaskarííð og longri upp í Tórsgøtu sæst gamli Føroya Banki, har Tilhaldið heldur til. Pápi mín Helge Michesen er føddur í 1913 í heiminum í Tórsgøtu nakað oman fyri gamla Føroya Banka, og hann segði okkum, at kappingin millum smábørnini um veturin var, hvør kundi skeiða longst út á bryggjuna í Vágsbotni. Tá vóru eingir bilar í Tórsgøtu.

Myndin er tikin í 1890. (Mynd Fornminnissavnið)

Á ovaru myndini síggja vit navnið Z. Heinesen á Miðlahúsinum. Sum omanfyri sagt keypti danin Martin Christian Restorff ognirnar frá einahandlinum, men í 1926 keypir Zacharias Heinesen pápi William Heinesen ognirnar í Vágsbotni frá M.C. Restorff og synum. Zacharis, sum var giftur abbadóttir M.C. Restorff, handlaði í Bringsnagøtu, men eldur kom í handilin, og tí gjørdi Z. Heinesen av at flyta í Vágsbotn. Seinni kom handilin hjá Katrinu Christiansen at halda til í Bringsnagøtu. Millum havnarfólk varð handilin hjá Z. Heinesen í Vágsbotni róptur Vágsbotnshandilin.

Fara vit aftur til Miðlahúsið, so keypti Valdemar Lützen húsini, har Zacharias Heinesen hevði havt klædnahandil. Valdemar Lützen hevði stóra kolasølu í Rættará, men tá ið fólk fóru at nýta olju ístaðin fyri kol, legði serliga sonur Valdemar, Mogens Lützen, á annan bógv. Hann læt upp í Vágsbotni handil við ísinkrammi, glas-, keramik- og postalínsvørum. Sonur Mogens Valdemar var leiðari í handlinum, men fyri ikki so nógvum árum síðani fluttu tey handilin út á Skálatrøð, har tey nú mest sum bara selja ymisk amboð.

Á myndini ovast síggja vit bara ein bil, og tað er ein Bedford lastbilur. Fyrsti bilurin kom til Føroya 6. mai 1922, og hetta var júst ein Bedford lastbilur. So kunnu vit hugsveima um nógvu bilarnar, sum nú koyra í Tórsgøtu og niðri í Vágsbotni. Á niðaru myndini frá 1890 er eingin Tórsgøta og eingin stoypt bryggja, men húsini hjá einahandilinum eru har lítið broytt hesi 125 árini.

Nógv kann sjálvandi skrivast aftrat um báðar myndirnar, tí vit hava ikki nevnt smábátarnar, Sjómansheimið, húsini, har Joan Jakki seldi skógvar, og at Havnini á báðum myndunum var brimpláss. Men alt hetta er ein longri søga. Kann leggjast aftrat, at Restoffsfamiljan gavst í fjør at handla í Vágsbotni. (Vagnur)

 

Viðmerkingar

viðmerkingar

Leave a reply