Úr myndasavninum  – Hugleiðingar um Havnará úr Gundadali oman á Kongabrúnna

Kenni øll andlitini men bara nøkur nøvn. Frá vinstru Leon Andreassen (1945-2001), Dánjal Niclas Niclasen (1929-2010), nummar fimm Luddi Dam Jacobsen (1938-1986) og næst uttast Hans Petur Brekkstein (1926-2009) Teir leggja betongdekk á Havnará. Myndin frá umleið 1960, og onkur kann siga okkum, hvørjir hini menninir eru.

Tá tú fekst forvitisligu myndina sendandi frá Annfinni Brekkstein, reikaðu tankarnar um persónarnar á myndini og ikki minst, tá partar av Havnará vóru fjaldar við betongi. Á myndini eru kend andlit millum annað Hans Petur Brekkstein pápi Annfinn, sum tú kendi væl. Menninir eru í holt við at fjala Havnará við betongi allar helst frá leiðini frá Ebenezer fram við Tinghúsinum og oman á Vaglið. Myndin frá um leið 1960.. Trupulleikan eru nú við slíkum eldri myndum, at eingin er at spyrja, tí menninir eru farnir. Kenni øll andlitini men ikki øll nøvnini, men tað kann onkur siga okkum.

Havnará framvið fótbóltsvøllin. Archibald Andreasen stóð fyri arbeiðinum at leggja betongdekk á ánna. (Mynd: Havnin – fólk og yrki)

Tá tú vart smádrongur, kundi tú fylgja Havnará og lív í ánni frá Gundadali gjøgnum Plantasjuna fram við Sjónleikarhúsið og mest sum allan vegin oman á Vaglið. So hvørt sum stór hús vóru bygd, var lagt betong yvir ánna millum annað, tá Ebeneser var bygt. Minnist Havnará renna niðri á Vaglinum, og bátur lá í ánni á ólavsøku.

Minnist ikki Havnará á hesum strekkinum. Síggi at dekkið var lagt yvir ánna í 1952. (Mynd Havnin – fólk og yrki)

Fara vit niðan aftur í Gundadal, so vóru tað Archibald Andreasen og syninir Johan og Ferdinand og teir, sum fyrst í 1970 – árunum løgdu betongdekk yvir Havnará frá uttandura svimjihøllini fram við niðaravølli og oman til bilhúsið hjá Óla Arge. Síðan fara vit oman til Bambus og Sjónleikarhúsið. Ætlanin var at byggja stóran bygning aftrat Sjónleikarhúsinum. Fundamentið var stoypt og betongdekk yvir Havnará oman um Sjónleikarhúsið. Havnará framvegis rann tá omanímóti Bøkjarabrekku og eisini framvið gamla Telefonhúsinum nú Tinghúsinum.

Í 1952 var betondekk lagt á Havnará frá Vaglinum oman á Kongabrúnna. Júst har genturnar ganga á gongubreytini løgdu menn Havnará í tunnil, so tá skitna áin rann út á sjógv Yviri við Strond. (Mynd Havnin – fólk og yrki)

Minnist, tá teir í 1960 – árunum løgdu betongdekk á Havnará niðri á Vaglinum, men tá var betongdekk longu lagt frá Vaglinum oman á Kongabrúnna. Hetta arbeiðið var liðugt í 1952. Í sambandið býráðsvalið komandi ætla valevni at lata upp aftur Havnará, men hetta gerst ikki veruleiki.

Um so var, so má reinsiverk gerast uppi við Sjónleikahúsið, tí Havnará er ikki rein hvørki inni í Plantasjuni ella longur niðan. Gangi fram við ánni mest sum hvønn dag, og serliga seinastu tvey árini hevur áin verið skitin av hvítum betongvatni og stoypisandur sæst fram við áarbakkan. Nógvar áhugaverdar eldri myndir eru av Havnará, og mong eru fólkini sum droyma seg aftur í barnaárini, men at lata upp aftur Havnará gerst ikki veruleiki.

Nevndi omanfyri Hans Petur Brekkstein á Velbastað, sum er á myndini ovast. Sum unglingi vart tú nøkur summar á Velbastað og hjálpti Hans Peturi og teimum at hoyggja og at koyra við hestavogni gras í súrhoyggjabrunn.. Lándi onkuntíð hestin hjá Hans Peturi við til Havnar, men at ríða gavst man við, tí hondbóltsspælið gjørdist mítt alt og eitt. Ludda minnast vit spæla við tónleikarbólkinum Tey á Kamarinum, og Leon Andreassen av Velbastað kendist tú við, og sum gav í 2008 út forvitnisligu bókini Fólk og hús á Velbastað.(Vagnur)

Viðmerkingar

viðmerkingar

Leave a reply