Úr myndasavninum – býliðið í Havn spælir í 1942 dystir ímóti enskum hermonnum

Fremst síggja vit nr. 1 Óla Jákup Guttesen, B36, nr. 4 Niels Pauli (Palli) Nolsøe, HB, nr. 6 Meinhardt Arge, HB, nr. 7 Mortan Mørk, B36, nr. 10. Herluf Mikkelsen, B36. Aftast frá vinstru: Nr. 3 Hjørleif Hansen, B36, nr. 5 Kjartan Nattestad, B36, nr, 6 Jóannes Simonsen, HB og nr. 7 Arnold Hansen, B36. Beint aftan fyri Mortan Mørk sæst ikki Jákup Jacobsen hjá Bøkjaranum, sum var málverji. Og so skuldi Jákup Ki Jacobsen verið á myndini. (Mynd: Úr myndabók hjá Birgit Hestoy)

Fekk omanfyri áhugaverdu mynd sendandi frá Jon Hestoy. Myndin er úr myndabók hjá Birgit Hestoy, sálu, mammu Jon, sum var mergja ítróttakvinna á Tvøroyri. Myndin omanfyri er av býliðnum í Havn tikin í Gundadali í 1942. Undir krígnum spældu bæði B36 og HB og eisini býliðið mangan venjingardyst ímóti enskum hermonnunum á landi, men eisini ímóti manningum umborð á enskum krígsskipum. So at hyggja í HB bókina Havnarmenn í Gundadali og B36 bókina Rennið dreingir. Sambært HB bókini Havnarmenn í Gundadali er myndin frá 1942, tá býlið spælir kapping ímóti hermonnum. Býlið spælir finaludyst ímóti Cameronians um Brendsteypið. So at finna út av, hvørjir føroysku spælararnir eru, og flestu andlitini kennur tú. Ensku spælararnir eru í stríputtari troyggju.

Føroyskir og enskir og føroyskir hornblásarar spæla á Vaglinum undir krínum. (Mynd: Úr myndabók hjá Birgit Hestoy, sálu)

Á myndini er eisini annað áhugavert at síggja millum annað barakkin uppi á Nabb og lítla húsið, sum Daniella Olsen átti, og sum nú má víkja fyri útbyggingini av Tórsvølli. Uttast vinstrumegin kemur eisini barakk undan, og fleiri barakkirnar vóru aðrastaðni í Gundadali. Ja, so síggja vit lyktasteyrar, sum vit ikki síggja longur, tí elkáplarnir eru grivnir í vegirnar. Sig so tað, tí vit síggja framvegis lyktasteyrar í Amerika, sum fella sum træpinnar, tá orkanurnar herja.

Jon sendi mær eisini mynd av Vaglinum frá sama tíðarskeiði, har enskir og føroyskir hornblásarar spæla á Vaglinum. Høgrumegin á myndini síggja vit enskan hornblásara og áraka lyktasteyran mitt í myndini sæst føroyskur hornblásari í hesum serligu hvítu húgvuni, sum hornblásarar bóru tá. Á Facebook skulu fólk trýsta myndirnar, so gera tær størri. (Vagnur)

Viðmerkingar

viðmerkingar

Leave a reply