Tá minnini reka framvið Yviri við Strond

Húsini hjá Yviri við Strond vóru bygd í 1926. Myndin tikin í 1955. (Mynd Havnin – fólk og yrki)

Fáur gevur sær far um, hví húsini hjá “radioamatørum” Yviri við Strond er bygd júst har. Vit síggja høgar antennur við húsini, og koyrir tú framvið um kvøldarnar, standa nógvir bilar har. Radioamatørarnir og Føroya Ellisakfør halda til í húsnum, men tað hava felagsskapirnir ikki altíð gjørt. Tað var í 1926, at Johannes í Stórustovu legði sær fiskapláss og bygdi sær goymsluhús Yvir við Strond, har hann keypti klippfisk sum umboð fyri sponsku fyritøkuna Truebay Pardo. Virksemið gekk heilt væl í nógv ár, men so broyttust politisku viðurskiftini í Spania, og í 1936 brast á borgarakríggj. Um hetta mundið var Føroya Fiskaexport stovnað, sum førdi til, at fiskavirkið hjá Johannes í Stórustovu mátti steingja. Johannes (1874-1941) var eitt skifti saman við Christian Holm Jacobsen og Zacharias Heinesen í felagnum p/f Nabb, sum hevði fiskapláss uppi á Hálsi. Á myndini, sum er tikin í 1955,  síggja vit eisini Bukkvald, har alt órudd og óhumska var tveitt á sjógv. Í bókini Havnin – fólk og yrki stendur at lesa, at fiskaplássið Yvir við Strond er einasta fiskapláss frá farnari tíð, sum er eftir í Havn. (Vagnur)

Viðmerkingar

viðmerkingar

Leave a reply